TÈCNICA “GYOTAKU”
Per casualitat, fa uns anys vaig conèixer la tècnica del “gyotaku”, després de visitar una exposició de Victoria Rabal, en el Marítim de Barcelona.
Juntament amb la meva germana vam començar a practicar aquesta tècnica de gravat japonès, gràcies a què ella havia fet un taller de “gyotaku” i des de llavors no hem parat.
Aprofitant que jo tenia ja coneixements d’emmarcatge, vam acabar de donar-li una volta més als “gyotaku”, engnxant l’obra a la tela i posant un bastidor, fent així que és pugui gaudir molt més de l’obra final.
En la primera exposició que vam fer a L’ESPAITONIC de Vulpellac, Girona, ens van presentar com GYOTAKU.LUCA perquè a la firma de les obres, amb segell japonès, hi és la contracció de LU rdes i CA rmen. Des de aleshores continuem treballant.
És una tècnica d’estampació utilitzada pels pescadors japonesos del segle XVIII per mostrar les seves millors captures.
Consisteix en cobrir tot el peix amb tinta xinesa i, seguidament, col·locar suaument el paper, pressionant-lo amb les mans. I així aconseguir que s’imprimeixi la peça amb el màxim detall: les escates, la pell, les aletes i, sobretot, la seva expressió.
Aquest procediment aconsegueix que cada gravat sigui únic i original, i que de cada peça es puguin obtenir diverses impressions. En haver de tornar a entintar la peça, el seu resultat sempre varia i cada estampació és diferent i única.
Durant el procés procuro no alterar l’essència del peix, no necessita detalls que l’acompanyin, doncs per si sols són formidables. M’estimo més deixar que les peces siguin les úniques protagonistes. A vegades cal fer algun retoc a les pupil·les dels ulls.
M’agrada aplicar la tècnica Gyotaku sobre els peixos, i vers la experiència cada dia aprenc més sobre ells, em sorprenen les seves formes, detalls i com son de diferents els uns dels altres.